Veel mensen zijn er erg bang voor om kaal te worden. Kaalheid komt echter bij miljoenen mensen voor in Nederland. Meestal is de oorzaak hiervan erfelijke haaruitval. Het is echter ook mogelijk dat er een andere oorzaak aan ten grondslag ligt. Wanneer je kaal begint te worden, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Wanneer we kijken naar de behandelingen waar het vaakst voor wordt gekozen, zijn dit de haartransplantatie en micro haar pigmentatie behandeling. Niet iedereen komt echter in aanmerking voor de haartransplantatie. Overweeg je iets aan je kaalheid te doen met behulp van micro haar pigmentatie? Dan ben je bij de MHP kliniek aan het juiste adres.

Kaalheid.

Kaalheid.

Oorzaken van kaalheid

Wanneer je kaal begint te worden, kan dit verschillende redenen hebben. De meest voorkomende oorzaken van kaalheid zijn:

  • Erfelijke haaruitval.
  • Haaruitval door een haarziekte.
  • Haaruitval door een tekort aan essentiële voedingsstoffen.
  • Haaruitval door roken.
  • Haaruitval door chronische stress.
  • Haaruitval door overige oorzaken.

Wanneer iemand kaal begint te worden, is het natuurlijk het eenvoudigste als je dit simpelweg kunt accepteren. Tondeuse er overheen en je er bij neerleggen. Helaas is dit voor veel mensen niet mogelijk. Als je kaal begint te worden, kan dit grote onzekerheid opleveren. Bij sommige mensen wordt het zelfs zo ernstig dat de desbetreffende persoon in een depressie kan belanden.

Waardoor wordt erfelijke haaruitval veroorzaakt?

Wanneer iemand kaal begint te worden, is er in ongeveer 95% van de gevallen sprake van erfelijke haaruitval. Erfelijke haaruitval wordt veroorzaakt door het omzetten van het hormoon testosteron in het hormoon DHT in de haarwortels. Hierdoor verschrompelt het haarzakje langzaam maar zeker. In eerste instantie zal de haar steeds zwakker terug groeien. Uiteindelijk leidt dit tot kaalheid. In sommige gevallen kan de haaruitval worden gestabiliseerd met haargroeimiddelen. De bekendste haargroeimiddelen zijn Finasteride en Minoxidil. Beide haargroeimiddelen zijn per toeval ontdekt. Helaas zorgen dergelijke haargroeimiddelen er vrijwel nooit voor dat haar dat verloren is gegaan weer terug komt.

Haaruitval FAQ

Bepaalde vragen over haaruitval komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.

1. Waarom heb ik meer last van haaruitval dan iemand anders?

Haaruitval kent meestal een erfelijke achtergrond, en binnen de ene familie komt haarverlies vaker voor dan elders. Erfelijke haaruitval wordt veroorzaakt door het mannelijke dihydrotestosteron dat de haarzakjes vernietigd. Het verloop van deze vorm van haarverlies is bij iedereen anders. Blijft het haarverlies onbehandeld, dan kan dit bij mannen volledige kaalheid tot gevolg hebben.

2. Is haaruitval altijd erfelijk?

Nee, haarverlies kan ook andere oorzaken hebben. Dit betreft dan meestal tijdelijke haaruitval. Veel voorkomende oorzaken zijn medische behandelingen, gebrek aan bepaalde vitamines en mineralen, hormonale schommelingen, crash-diëten, aanhoudende stress situaties, chronische ziekten en bepaalde auto-immuunaandoeningen.

3. Is stress van invloed op haaruitval?

Ja, en dan met name aanhoudende stress. Het is belangrijk om uzelf te ontspannen en stressvolle situaties tot een minimum te beperken. In de regel herstelt het haarverlies zich binnen een aantal maanden nadat u de stressfactor wegneemt.

4. Komt erfelijke haaruitval alleen bij mannen voor?

Nee, in tegenstelling tot wat nog vaak wordt gedacht krijgen vrouwen hier ook mee te maken. Vrouwen krijgen op latere leeftijd te maken met Alopecia androgenetica. Het haarverlies vindt verspreid plaats, waardoor de haardos minder vol is. Vrouwen worden vrijwel nooit volledig kaal als gevolg van erfelijke haaruitval.

5. Is de manier waarop ik mijn haar verzorg van invloed op haaruitval?

Ja, gebruik een milde verzorgende shampoo en spoel deze altijd zorgvuldig uit. Datzelfde geldt voor het gebruik van een conditioner. Gebruikt u regelmatig stylingproducten? Was deze ook uit het haar en let op dat er geen restjes achterblijven. Wees terughoudend met het gebruik van een föhn, zet deze niet op de warmste stand en blijf op afstand van de haren.

6. Is haaruitval leeftijdsgebonden?

Nee. Iedereen, jong of oud, kan te maken krijgen met haaruitval. Dit kan het gevolg zijn van een bepaalde aandoening. Laat de oorzaak van het haarverlies vaststellen zo dat eventueel tijdig met behandelen kan worden begonnen.

7. Is haaruitval altijd blijvend?

Nee, bij de meeste mensen die te maken krijgen met haaruitval is het verlies tijdelijk. Wanneer de uitlokkende factor wordt weggenomen zal het haargroeiproces zich binnen enkele maanden herstellen. Alleen haaruitval als gevolg van Alopecia androgenetica is blijvend.

8. Kan haaruitval behandeld worden?

Afhankelijk van de oorsprong van het haarverlies kan een arts een behandeling voorstellen. Tijdelijke haaruitval wordt meestal niet behandeld, maar kan door middel van een haarwerk of pruik gecamoufleerd worden. Haaruitval kan onder meer met effectief bewezen haargroeimiddelen, laserbehandelingen, micro haar pigmentatie of een haartransplantatie behandeld worden. De keuze voor een behandeling hangt af van de mate van het haarverlies en het feit of uw voorkeur uitgaat naar een blijvende oplossing.

9. Hoeveel kost een behandeling bij haaruitval?

Dat hangt af van de behandeling die wordt toegepast. Het gebruik van een haargroeimiddel is aanmerkelijk goedkoper dan een FUE haartransplantatie. U kunt de beschikbare behandelingen en tarieven met elkaar vergelijken.