Micro haar pigmentatie wordt ook wel eens een haar tattoo of haar tatoeage genoemd. Je kunt de behandeling ondergaan bij gerenommeerde (haar)klinieken, maar er zijn ook verschillende tattoo shops actief waar je terecht kunt voor een stoppeltattoo.

Waar ga je heen voor een haar tattoo of haar tatoeage?

Bekende klinieken als de MHP kliniek hebben zich gespecialiseerd in micro haar pigmentatie behandelingen. Je kunt met een gerust hart in de behandelstoel plaatsnemen terwijl de ervaren specialist de stoppeltjes aanbrengt. De haar tattoo of haar tatoeage die je hier laat uitvoeren is permanent van aard en hoeft niet eens in de zoveel tijd bijgewerkt te worden. Uiteraard wordt er gewerkt conform de strenge hygïene regels van de GGD en kun je rekenen op een hoge mate van kwaliteit én ervaring. Een haar tattoo of haar tatoeage is niet van echt haar te onderscheiden en geeft je direct een geweldig ogende shaven look.

Haar tattoo of haar tatoeage?

Haar tattoo of haar tatoeage?

Haar tattoo of haar tatoeage bij een (haar)kliniek

In tegenstelling tot tattoo shops wordt er bij de meeste haar- en schoonheidsklinieken gewerkt met niet permanente pigmenten die naar verloop van tijd (lees jaren) vervagen. De techniek die wordt gebruikt om de haarstoppeltjes aan te brengen is hetzelfde als in een tattoo shop, maar verschilt van een ‘echte’ tatoeage. Er wordt gewerkt met de nieuwste apparatuur die geschikt is voor micro haar pigmentatie behandelingen. De pigmenten zijn hypoallergeen en complicaties of bijwerking doen zich nauwelijks voor. Net als bij de tattoo shop zijn er meerdere sessies nodig om het gewenste eindresultaat te bereiken.

Waar ga je het beste heen voor een haar tattoo of haar tatoeage?

De keuze waar je de micro haar pigmentatie behandeling laat uitvoeren is helemaal aan jezelf. De gespecialiseerde schoonheidsklinieken of haarspecialisten heten je van harte welkom voor een eerste afspraak waarbij je informatie in kunt winnen over de mogelijkheden. Lees ervaringsverhalen van anderen en vergelijk de mogelijkheden met elkaar. De omgeving van de verschillende klinieken is rustgevend en is er op gericht om je met een goed gevoel een verbluffend eindresultaat te geven. Waar het voornamelijk om gaat is dat je jezelf op je gemak voelt bij de behandelaar van je keuze.

Waarom kies je voor een haar tattoo of haar tatoeage?

De haar tattoo of haar tatoeage die je laat uitvoeren door een specialist is de ideale oplossing voor een dunner wordende hoofdhuid en een hoofdhuid die lijdt onder pleksgewijze kaalheid. Kaalheid behoort voorgoed tot het verleden met micro haar pigmentatie. De behandeling verhult op natuurlijke wijze dunner wordend haar en een kaal hoofd dat niet in aanmerking komt voor een haartransplantatie krijgt een goed ogende shaven look. Een haar tattoo of haar tatoeage is bovendien een betaalbaar alternatief voor een FUT of FUE haartransplantatie. Afhankelijk van het aantal hoofdzones dat behandelt wordt liggen de prijzen gemiddeld zo’n 50% tot 60% onder de kosten van een haartransplantatie. Resultaten van micro haar pigmentatie behandelingen worden positief ontvangen.

Binnen welke periode vervaagt je haart tattoo of haar tatoeage?

Afhankelijk van de hoofdhuid en de zorg die je neemt om de behandeling goed te onderhouden vervagen haar tatoeage’s die aangebracht zijn met tijdelijke pigmenten. Een haar tattoo of haar tatoeage die je in een tattoo shop hebt laten zetten kan met permanente inkt worden uitgevoerd en daarvoor heb je soms pas na 10 tot 15 jaar een nabehandeling nodig. Pigmenten die tijdelijk zijn kunnen na 1,5 jaar beginnen te vervagen. Dit maakt een MHP behandeling extra flexibel, je kunt de kleur van de pigmenten aan laten passen en omdat de producten allemaal door je lichaam zelf worden afgebroken kunnen er geen mogelijk schadelijke stoffen achterblijven.
Behandelaars en klinieken raden je doorgaans aan om jaarlijks een nabehandeling uit te laten voeren. Zo ziet je haar er altijd uit om door een ringetje te halen en hoef je jezelf geen zorgen te maken voor flets uitziende of vervagende haarstoppels.

De kosten van een haar tattoo of haar tatoeage

De prijzen van haar tatoeages lopen sterk uiteen. Door het aanbod en de mogelijkheden goed met elkaar te vergelijken kun je er zeker je voordeel mee doen. Prijzen en tarieven hangen niet alleen af van de materialen die gebruikt worden maar ook van het aantal hoofdzones dat behandeld wordt en hoeveel sessies er nodig zijn om het gewenste eindresultaat te bereiken. Bezoek en neem contact op met de diverse haarklinieken en schoonheidsspecialisten om tot een optimaal vergelijk te komen. Daarnaast kun je door ervaringsverhalen en reviews van anderen te lezen op onder andere internet je een beeld vormen van de gangbare kosten voor een micro haar pigmentatie behandeling.

Haar tattoo of haar tatoeage FAQ – veelgestelde vragen

Bepaalde vragen over de haar tatoeage komen geregeld terug. We hebben de meest voorkomende vragen hieronder voor je opgesomd. Achter de vragen staan korte en bondige antwoorden.

1. Wat is een haar tatoeage?

Micro haar pigmentatie wordt ook wel eens een haar tatoeage genoemd. De behandeling wordt uitgevoerd om optisch een vollere haardos te krijgen of om een stoere shaven look te creëren. Een haar tatoeage wordt aangebracht met permanente pigmenten die het effect van natuurlijke haarstoppels hebben.

2. Hoe wordt een haar tattoo uitgevoerd?

Je kunt de techniek vergelijken met die van een gewone tatoeage. Het is mede daarom dat micro haar pigmentatie ook wel haar tatoeage wordt genoemd. Bij een MHP-behandeling zijn de naalden die gebruikt worden een stuk fijner dan bij een gewone tatoeage het geval is. De pigmenten die met het apparaat worden aangebracht zijn daarom erg fijn en nauwelijks van echte stoppels te onderscheiden. Een haar tatoeage kan op verschillende hoofdzones worden aangebracht. Hierdoor kan de behandelduur variëren tussen 2 en 8 uur. Er zijn doorgaans 3 behandelingen nodig voor een optimaal resultaat.

3. Ben ik geschikt voor een haar tatoeage?

Micro haar pigmentatie is geschikt voor een grote groep mannen en vrouwen die om uiteenlopende redenen te maken hebben met ongewenst haarverlies. Een haar tatoeage camoufleert op efficiënte wijze littekens, kale plekken, dunner wordend haar en een volledig kaal hoofd. Patiënten die lijden aan alopecia areata en vergevorderde alopecia androgenetica, kunnen behandeld worden met micro haar pigmentatie. Overleg je voornemen tot een haar tatoeage altijd met een behandelend arts. Voorafgaand aan de behandeling vindt een intakegesprek plaats, waarin een ervaren MHP-specialist eveneens naar je geschiktheid kijkt.

4. Wat kan ik verwachten na een haar tatoeage?

Ondanks het feit dat een behandelsessie intensief en langdurig is, kun je de MHP kliniek kort na afloop van de MHP-behandeling verlaten. Het is normaal dat de behandelde huid enigszins rood is, ook lichte zwellingen kunnen voorkomen. Beide verschijnselen verdwijnen in de dagen na de behandeling vanzelf. Het is belangrijk om de verzorgingsadviezen die je hebt gekregen van de MHP-specialist op te volgen. Door dit te doen, bevorder je het herstel en heb je een positieve invloed op het eindresultaat.

5. Welke resultaten kan ik van een haar tattoo verwachten?

Micro haar pigmentatie is een veilige, niet chirurgische behandeling die direct zichtbare resultaten geeft. Na de eerste behandelsessie kunnen de kleuren wat vaag lijken. Je ziet de kleur verbeteren in de week na de MHP-behandeling. Het is mogelijk dat door het huidherstel een gedeelte van het aangebrachte pigment wordt afgestoten. Na een aantal weken vindt een tweede behandelsessie plaats. Bij de meeste mannen en vrouwen wordt het eindresultaat dan al goed zichtbaar. Een derde behandeling is vaak bedoeld als touch-up.

6. Hoeveel behandelingen heb ik nodig bij een haar tatoeage?

Het intakegesprek bij de MHP-specialist is bedoeld om je hoofdhuid grondig te bekijken. Tijdens het gesprek wordt bepaald welke hoofdzones behandeld worden en hoeveel behandelingen je nodig hebt om een optimaal resultaat te bereiken. Slechts in uitzonderlijke gevallen zijn meer dan drie behandelingen nodig.

7. Is een haar tatoeage pijnlijk?

De ultradunne naalden die gebruikt worden, maken de haar tatoeage een vrijwel pijnloze behandeling. Heb je een lage pijngrens of zie je erg op tegen de behandeling? Je kunt de hoofdhuid voor de behandeling insmeren met een verdovende crème. Deze crème is op recept verkrijgbaar. Pijn wordt als gevoel tijdens de behandeling zelden genoemd. Het is mogelijk een irriterend gevoel dat je ervaart. Het spreekt voor zich dat op het moment dat je ontspannen in de behandelstoel plaatsneemt, de behandeling vlotter zal verlopen en je minder hinder ondervindt van pijn of irritatie. Aan het einde van de behandeling vinden sommige cliënten het gevoel van de naald wel vervelender worden.

8. Kan ik het resultaat van een haar tatoeage beïnvloeden?

Ja, je hebt zelf een gedeelte van het eindresultaat in handen. Geef je hoofdhuid de eerste 48 tot 72 uur na de micro haar pigmentatie behandeling rust. Je huid moet herstellen van de behandeling en wennen aan de pigmenten die zijn ingebracht. Het is daarom beter om je hoofd zeker 48 uur niet te wassen en niet bloot te stellen aan zonlicht en/of de zonnebank. Behandel de huid met een crème die een hoge SPF factor heeft. Een week na de behandeling is je huid zover hersteld, dat je de meeste activiteiten weer kunt ondernemen zoals je dat gewend bent.

9. Welke voordelen heeft een haar tatoeage?

Als je een oplossing zoekt om haarverlies of kaalheid te camoufleren, is een haar tatoeage een mogelijkheid. De behandeling kan worden toegepast bij een grote groep mensen en is minder kostbaar dan bijvoorbeeld een haartransplantatie. Ook als je door vergevorderde kaalheid niet in aanmerking komt voor een haartransplantatie, biedt een haar tatoeage vaak wel een oplossing. Het is bovendien een veilige cosmetische ingreep met een relatief korte herstelperiode. De eerste resultaten zijn direct na de behandeling zichtbaar.

10. Heeft een haar tatoeage ook nadelen?

De behandelduur is lang. Zeker als je niet ‘zoveel hebt’ met naalden kan je opzien tegen een micro haar pigmentatie behandeling. In uitzonderlijke gevallen blijft het pigment niet goed zitten. Geadviseerd kan worden om voorafgaand aan de daadwerkelijke behandeling een proefstukje te laten aanbrengen. Zo kan gekeken worden hoe de huid reageert op het pigment.

11. Kan ik het gebruik van haargroeimiddelen combineren met een haar tatoeage?

Micro haar pigmentatie is een op zich staande behandeling. Overweeg je een haar tatoeage en gebruik je haargroeimiddelen? Overleg dan eerst met je huisarts of behandelend specialist. Deze kunnen je een gedegen advies geven over eventuele bijwerkingen. Breng ook altijd de MHP-specialist op de hoogte van het gebruik van haargroeimiddelen.

12. Kan ik na een haar tatoeage nog een haartransplantatie ondergaan?

Ja, bij een micro haar pigmentatie behandeling worden hypoallergene pigmenten in de bovenste huidlaag ingebracht. Deze pigmenten hebben geen invloed op de natuurlijke haargroei.

13. Is een haar tatoeage geschikt om een haartransplantatie litteken te verbergen?

Een haar tatoeage kan zowel op de volledige hoofdhuid worden aangebracht als om een enkel litteken te verbergen. Littekens die zijn ontstaan door onder meer een haartransplantatie zijn na de behandeling met het blote oog niet meer zichtbaar.

14. Hoe lang duurt een micro haar pigmentatie behandeling in totaal?

Afhankelijk van het aantal hoofdzones dat behandeld wordt, is micro haar pigmentatie een langdurige behandeling die met uiterste nauwkeurigheid wordt uitgevoerd. De gemiddelde behandelduur ligt tussen de 2 en 8 uur. Het spreekt voor zich dat het camoufleren van een litteken sneller gaat dan een complexe haar tatoeage, waar meerdere hoofdzones worden behandeld. Het kan in uitzonderlijke gevallen voorkomen dat een behandeling over meerdere dagen wordt verspreid.

15. Wat zijn de kosten voor een haar tatoeage?

Kosten voor een haar tattooo lopen uiteen. Zo verschillen de kosten per kliniek en zijn ze bovendien afhankelijk van het aantal hoofdzones dat behandeld wordt en het aantal behandelsessies dat is inbegrepen. Vergelijken van de tarieven loont zeker de moeite. Bij de MHP kliniek beginnen de kosten voor een haar tatoeage bij € 590 en lopen deze op tot € 2.295. De genoemde tarieven bevatten drie behandelsessies. De exacte kostprijs voor een haar tatoeage in jouw situatie krijg je van de MHP-specialist tijdens het intakegesprek. De prijzen kunnen hoger zijn dan € 2.295 als een MHP behandeling wordt gecombineerd met een littekenbehandeling.

16. Worden de kosten voor een haar tatoeage vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Slechts in uitzonderlijke gevallen gaan verzekeraars over tot een gedeeltelijke of volledige kostenvergoeding van een haar tattoo. Onderga je een micro haar pigmentatie wegens een ongeluk en/of brandwonden, dan kan dat een reden zijn voor een vergoeding. Verzekeraars hanteren hiervoor eigen uiteenlopende voorwaarden en vragen ook verschillende bewijzen die de noodzaak voor een behandeling aantonen. Kun je niets in de polisvoorwaarden vinden over de mogelijkheden? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar, deze kan je snel en efficiënt relevante informatie verstrekken.

17. Is het mogelijk om een haar tatoeage in termijnen te betalen?

Soms wil je graag een cosmetische behandeling ondergaan, maar kun je het bedrag niet in een keer missen. Cosmetische behandelingen hebben een stevig prijskaartje, zeker als de zorgverzekeraar de kosten niet vergoed. De MHP kliniek werkt samen met een kredietmaatschappij, Cosmetic Finance. In samenspraak met de kredietverstrekker en je maandelijkse inkomsten en uitgaven patroon kun je een persoonlijke lening afsluiten om de haar tatoeage te ondergaan. Let daarbij wel op dat het kostenplaatje hoger uitpakt. Dit komt doordat kredietmaatschappijen kosten zoals rente in rekening brengen. Je lost gedurende enkele jaren maandelijks een vastgesteld termijnbedrag af.

18. Kan ik direct na de behandeling aan het werk?

Om een positief eindresultaat te bereiken, wordt aangeraden om het de eerste 48 tot 72 uur rustig aan te doen. Lichte huishoudelijke klusjes kun je gewoon uitvoeren. Zware lichamelijke arbeid kun je beter een week uitstellen. Hetzelfde geldt voor intensief sporten, waarbij je veel zweet en het bezoek aan een sauna en/of zwembad. Gun je lichaam een week rust. Daarna kun je rustig aan de dagelijkse bezigheden oppakken.

19. Wat moet ik nog meer weten over een haar tatoeage?

De pigmenten die gebruikt worden, zijn permanent en bovendien hypoallergeen. Ben je bang voor een allergische reactie? Het is mogelijk om vooraf een zogenaamd proefstukje uit te laten voeren. Zo kan worden vastgesteld of je een allergische reactie krijgt of dat de haar tatoeage zonder problemen kan worden aangebracht.

20. Ga ik voor een haar tattoo naar een echte tattoo studio?

Micro haar pigmentatie laat je het beste toepassen door een ervaren en gekwalificeerde MHP specialist. De MHP behandeling vindt doorgaans plaats bij een MHP kliniek en niet bij een tattoo studio. Er wordt gewerkt met speciaal voor micro haar pigmentatie ontwikkelde apparatuur en hypoallergene pigmenten.

21. Wat is het verschil tussen MHP en een tatoeage?

De apparatuur vertoond enige gelijkenissen. De naald die bij micro haar pigmentatie wordt gebruikt is echter korter, dunner en fijner dan een tatoeage naald. Het pigment wordt bij micro haar pigmentatie in de bovenste huidlaag aangebracht, dit in tegenstelling tot een tatoeage waarbij de inkt dieper in de huid wordt geïnjecteerd.

22. Zijn de resultaten van een haar tatoeage blijvend?

Micro haar pigmentatie biedt langdurige resultaten. Na verloop van een aantal jaren kan het pigment vervagen. Dan kan een nabehandeling wordt uitgevoerd. Je kunt tussentijds de haar tatoeage ook met een touch-up behandeling onderhouden.

23. Komt iedereen in aanmerking voor een haar tatoeage?

Nee, ondanks het feit dat micro haar pigmentatie voor een grote groep mannen en vrouwen een oplossing is bij haaruitval geldt dat niet voor iedereen. Met name mensen die te maken hebben met actieve huid- en haarinfecties of Alopecia areata die niet onder controle is komen doorgaans niet voor de behandeling in aanmerking. Chronische aandoeningen kunnen micro haar pigmentatie eveneens onmogelijk maken. Tijdens het intakegesprek wordt beoordeeld of je geschikt bent voor de behandeling. Neem, indien van toepassing, achtergrond informatie mee of de aandoening waar je mee te maken hebt en welke behandeling daarvoor wordt gevolgd.

24. Kan een haar tatoeage bij minderjarigen worden toegepast?

Haaruitval op jonge leeftijd is vervelend. Jongeren die minderjarig zijn hebben altijd schriftelijke toestemming nodig van de ouders en/of voogd.

25. Wordt een haar tattoo met een plaatselijke verdoving uitgevoerd?

Nee, van verdoven bij micro haar pigmentatie is geen sprake. Ben je gevoelig of zie je erg op tegen de behandeling, omdat je bijvoorbeeld bang bent voor naalden? Je kunt dan gebruik maken van een verdovende crème om de hoofdhuid mee in te smeren. Je voelt dan niets van de behandeling. De behandeling verloopt vlotter als je ontspannen bent en met vertrouwen in de behandelstoel plaats kunt nemen.

26. Kan een haar tatoeage blauw of groen verkleuren?

Nee, hier hoef je jezelf geen zorgen over te maken. In tegenstelling tot een echte tatoeage wordt het pigment bij de MHP behandeling in de bovenste huidlaag aangebracht. Van blauwe of groene verkleuring op termijn is geen sprake. Wel kan het pigment op een bepaald moment vervagen. Regelmatig een touch-up laten uitvoeren zorgt ervoor dat je haar tatoeage er altijd onberispelijk uitziet.

27. Hoe kan ik me voorbereiden op een micro haar pigmentatie behandeling?

Neem voor de behandeling een ontbijtje en vertrek op tijd richting de MHP Kliniek. Ruim op tijd zijn, betekent dat je jezelf niet hoeft te haasten, waardoor je ontspannen in de behandelstoel plaats neemt. De MHP specialist heeft je instructies gegeven over het eventuele gebruik van medicatie zoals bloedverdunners en aspirine. Laat de behandeling over je heen komen. Je kunt televisie kijken of wat internetten terwijl de MHP specialist de behandeling uitvoert.

28. Hoe snel volgen de behandelsessies elkaar op?

Gemiddeld zit er een periode van 4 tot 6 weken tussen de verschillende behandelsessies. Afhankelijk van de manier waarop het herstel verloopt, kun je dit met de MHP specialisten bespreken.

29. Kan een haar tattoo mijn haarlijn verbeteren?

Ja. Voorafgaand aan de behandeling wordt met behulp van een was potlood een haarlijn getekend. Je kunt aangeven of de haarlijn naar wens is, waarna de behandeling wordt gestart. Voor een natuurlijk resultaat wordt altijd geadviseerd om de natuurlijke haarlijn te volgen. Anders krijg je een haarlijn die je uitstraling verandert, waardoor het resultaat tegen kan vallen.

30. Kunnen de resultaten van een eerdere haar tattoo gecorrigeerd worden?

Vaak is het mogelijk om met een herstelbehandeling een eerder bereikt resultaat te verbeteren.

31. Kan een haar tattoo ongedaan gemaakt worden?

Net zoals een echte tatoeage kun je een stoppeltattoo laten verwijderen als je niet tevreden bent met het resultaat. Het pigment wordt minder diep in de huid gebracht dan bij een tatoeage. Toch is ook bij MHP een laserbehandeling nodig om de behandeling ongedaan te maken. Je kunt ook wachten tot het pigment vervaagd is.

32. Is een haar tattoo veilig?

Ja. Als je de behandeling uit laat voeren door een bekwame MHP specialist in het bezit van een GGD-vergunning dan weet je dat je in een hygiënische omgeving wordt behandeld. Van bijwerkingen en complicaties is zelden sprake.

33. Hoelang is een haar tatoeage zichtbaar?

Een MHP behandeling wordt toegepast met semipermanent pigment. De resultaten die bereikt worden zijn langdurig, toch worden regelmatige touch-up geadviseerd. Afhankelijk van de mate waarin je je hoofdhuid onbeschermd blootstelt aan UV stralen of wanneer je veel zweet, kan dit van invloed zijn op het vervagen van het pigment.

34. Wanneer laat ik een touch-up toepassen?

Gemiddeld wordt een touch-up eens in de 2 tot 5 jaar toegepast. Je kunt dit laten doen in overleg met de MHP specialist. Tijdens de touch-up kan de haargrens aangepast worden en kun je eventueel een andere kleur pigment aan laten brengen.

35. Zijn de kosten van een touch-up net zo duur als een normale MHP behandeling?

Als je micro haar pigmentatie bij MHP kliniek hebt laten toepassen dan betaal je voor een touch-up € 95 per hoofdzone die je laat behandelen.

36. Moet ik mijn haar scheren voor een haar tattoo?

Nee, dat is niet persé noodzakelijk. Voor een MHP specialist kan het soms makkelijker zijn om het pigment aan te brengen bij een gemillimeterd kapsel, maar ook vrouwen met langer haar worden succesvol behandeld. Je kunt dit vooraf bepreken met de MHP specialist.

37. Is een haar tattoo schadelijk voor mijn huid of haargroei?

Nee, er wordt gewerkt met hypoallergene pigmenten die in de bovenste huidlaag worden aangebracht. Het pigment is niet van invloed op de haargroei en beschadigd de hoofdhuid niet. Wanneer je bang bent voor een eventuele allergische reactie kun je eerst een proefstukje aan laten brengen.

38. Wanneer kan ik mijn haar scheren nadat ik een haar tattoo heb laten aanbrengen?

Ervaren MHP specialisten adviseren om 5 tot 7 dagen te wachten met het scheren van je haar.

39. Kan een haar tattoo een kale plek camoufleren?

Ja, ook wanneer je Alopecia areata hebt kan MHP toegepast worden. Een van de voorwaarden om voor de behandeling in aanmerking te komen is dat de Alopecia stabiel en onder controle is. Bij actieve Alopecia en/of hoofdhuidinfecties kan de behandeling tot een later tijdstip worden uitgesteld.

40. Kan ik direct na een haar tattoo op vakantie?

In principe kun je gaan en staan waar je wilt. Hou er echter wel rekening mee dat je de eerste weken na een behandelsessie beter niet kunt gaan zwemmen, niet naar de sauna gaat en zweten zoveel mogelijk beperkt. Heb je een zonvakantie voor ogen, dan kun je de haar tattoo afspraak beter na je vakantie plannen.

41. Valt een haar tattoo op?

Een micro haar pigmentatie behandeling is bedoeld om te passen bij je eigen haarkleur. Het valt daarom niet of nauwelijks op dat de haarstoppels in feite gekleurd pigment zijn. De haar tattoo gaat naadloos over in je eigen haar en/of geeft een kaal hoofd een trendy geschoren uiterlijk.

42. Is een haar tattoo een slecht idee?

Een haar tattoo heeft zowel voor- als nadelen. Is het resultaat niet wat je er van verwacht en wil je het pigment laten verwijderen dan ben je aangewezen op een laserbehandeling. Laat je vooraf goed adviseren, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.